Boek
Engels

Milkman

Anna Burns (auteur)

Milkman

Anna Burns (auteur)
Genre:
Ten tijde van het Noord-Ierse conflict probeert een jonge vrouw zich afzijdig te houden van de politiek, maar krijgt juist daardoor te maken met kwaadaardige roddels over haar verhouding met de veel oudere Milkman.
Titel
Milkman
Auteur
Anna Burns
Taal
Engels
Uitgever
London: Faber & Faber, 2018
348 p.
ISBN
9780571338757 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Een vrouw vertelt over een episode in haar leven toen ze als achttienjarige beticht werd van het hebben van een verhouding met de veel oudere Milkman. Dit speelde zich af in een dystopische stad waarvan de naam niet genoemd wordt. Ook de personages hebben geen naam. De hoofdpersoon is middelste zuster, anderen worden aangeduid als derde zwager, misschien-vriendje, oudste vriendin. Hoewel het duidelijk gaat over Belfast ten tijde van het Noord-Ierse conflict, krijgt het de symbolische lading van een politiestaat overal ter wereld. Het gaat over hoe gemeenschappen zich tegen individuen kunnen keren. Middelste zuster was altijd al merkwaardig, ze liep lezend over straat, dus dan zullen de geruchten wel waar zijn. Ondanks de scherpe observaties en de wrange humor verdwijnt het verhaal een beetje in de stream-of-consciousness vertelwijze, met een overdaad aan zijpaden. De bladzijden zijn dichtbedrukt, zonder dialogen of alinea's. Burns' eerste roman, 'No Bones' (2001), was genomineerd voor…Lees verder

Over Anna Burns

Anna Burns (Belfast, 1962) is een Noord-Ierse auteur. Ze groeide op in de katholieke arbeiderswijk Ardoyne in Belfast. In 1987 verhuisde ze naar Londen. Ten tijde van het schrijven van haar novelle Mostly Hero (2014) woonde ze in East Sussex, aan de Engelse zuidoostkust.

Haar eerste roman, No Bones (2001), is een verslag van het leven van een meisje dat opgroeit in het Belfast van The Troubles. Onder de Ierse literatuur over de Troubles wordt No Bones als een belangrijk werk gezien, dat om het vastleggen van de alledaagse spreektaal van de mensen in Belfast wel is vergeleken met Dubliners van James Joyce. De roman won in 2001 de Winifred Holtby Memorial Prize van de Royal Society of Literature voor de beste regioroman in het Verenigd Koninkrijk en Ierland van dat jaar. Een jaar later werd de roman genomineerd voor de Orange Prize for Fiction.

In 2018 won Burns de Man Booker Prize voor haar roman Milkman.

Lees verder op Wikipedia