Boek
Nederlands

Berlijnse notities

Cees Nooteboom (auteur)

Berlijnse notities

Cees Nooteboom (auteur)
In de reeks:
Grote ABC; 739
Genre:
Verslag van de veranderingen in Duitsland in de jaren '89 en '90.
Titel
Berlijnse notities
Auteur
Cees Nooteboom
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1990
192 p. : ill.
ISBN
90-295-3306-4

Besprekingen

Literaire neerslag van een verblijf in Berlijn van maart 1989 tot juni 1990. Op de actuele gebeurtenissen die stad en wereld zo ingrijpend veranderden (de val van de Muur, de Duitse hereniging) reageert de auteur als een toeschouwer op distantie met een bewonderenswaardig overzicht. Hij plaatst de ontwikkelingen in een persoonlijk gekleurd historisch kader. Vanuit Berlijn maakt hij diverse reizen naar plaatsen van historische of literaire betekenis. Zo neemt hij de lezer mee op een culturele Duitsland-reis, waarbij hijzelf de reisleider is die met zijn scherpe observaties en bespiegelingen het literaire middelpunt vormt. Hij voegt geen nieuwe feiten toe aan de bekende gegevens, maar verzorgt door zijn persoonlijke beleving nieuw commentaar bij grotendeels bekende beelden. Bevat zwart-witte foto's. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia