Boek
Nederlands

Het drielichamenprobleem

Cixin Liu (auteur), Eisso Post (vertaler)
Ye Wenjie ziet haar professor vermoord worden en wordt zelf naar een werkkamp gestuurd. De tweede verhaallijn speelt 40 jaar later en volgt de nano-ingenieur Wang die betrokken wordt bij de moord op vooraanstaande wetenschappers.
Titel
Het drielichamenprobleem
Auteur
Cixin Liu
Vertaler
Eisso Post
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Chinees
Oorspr. titel
San ti
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
398 p.
Aantekening
Voor de Nederlandstalige editie werd gebruik gemaakt van de Engelse vertaling (The three-body problem) van Ken Liu, die het Chinese origineel, in nauwe samenwerking met de auteur, op sommige plaatsen heeft aangepast voor de westerse lezers.
ISBN
9789044645798 (paperback)

Besprekingen

Het aftelmysterie

Een aanrader, deze Chinese roman over bedreiging door aliens vanuit de ruimte. Enig minpuntje: de foutjes in de vertaling.

Het drielichamenprobleem opent midden in de Culturele Revolutie, die traumatische periode in de Chinese geschiedenis waarin Mao Zedong het gehele land tegen elkaar opzette tot niets en niemand meer functioneerde en tallozen de dood vonden. De periode wordt door de Chinese schrijver Liu Cixin op een nieuwe manier behandeld.

Een jonge Rode Gardiste wordt door een lid van een vijandige factie doodgeschoten, een professor wordt voor de ogen van zijn familie doodgeslagen, zijn dochter Ye Wenjie afgevoerd naar een afgelegen legerbasis, met de boodschap dat ze er niet meer vandaan zal komen.

countdown

De tweede verhaallijn speelt in het heden, waar Wang Miao, wetenschapper werkzaam in de nanotechnologie en amateurfotograaf, iets vreemds ontdekt: er verschijnt een onverklaarbare countdown op zijn foto's - en in zijn blikveld. Het lijkt magie. Op zoek naar een verklaring raakt hij betrokken bij een complot tegen de wetenschap (of een complot van wetenschappers?) en de v…Lees verder

Cixin Liu - Het drielichamenprobleem

BOEKENBAL

★★★★½

De rijzende ster aan het sciencefictionfirmament is de Chinees Cixin Liu, van wie de 'Remembrance of Earth's Past'-trilogie al miljoenen fans vergaarde, onder wie Barack Obama en George R.R. Martin ('Game of Thrones'). In dit eerste deel van de trilogie onderzoekt nanotechnoloog Wang Miao een reeks mysterieuze zelfmoorden onder wetenschappers. Op zijn zoektocht ontdekt hij hoe uiteenlopende zaken aan elkaar gelinkt zijn: een politieke moord tijdens het Mao-tijdperk, een geheimzinnig project dat signalen het heelal instuurt en een virtualrealityspel. Liu laat zijn verbeelding onbegrensd stromen met dat computerspel, waarin wereldvermaarde filosofen en wetenschappers figureren die proberen de onvoorspelbare interactie tussen drie zonnen te ontcijferen, in een duizelingwekkend decor van merkwaardige beschavingen en natuurverschijnselen. Cixin rijgt maatschappelijke, ecologische en religieuze elementen aan een plotlijn die heen en weer slingert tussen fonkelnieuwe n…Lees verder

E.T. phone home

Fox Mulder wist het al: we zijn niet alleen. Maar is het wel een goed idee om buitenaards leven op te bellen en uit te nodigen?

In mijn tienerjaren werkte ik mee aan SETI, een hobbyproject dat ontstaan was in de schoot van NASA en maar één doel had: buitenaards leven opsporen. SETI-geleerden speurden het hemelgewelf af op zoek naar vreemde signalen maar omdat de hemel nogal groot is en de menselijke rekenkracht klein, rekende SETI op de hulp van nerdy tienerjongens. Datapakketjes werden de wereld rond gemaild en iedereen met een processor – in mijn geval die van een Compaq Deskpro – mocht helpen om de satellietsignalen te analyseren. Dat ging prima. Het balkje met verwerkte data schoof elke dag een millimeter op. Tot mijn vader me kwaad de Belgacom-factuur liet zien: massa’s data via een inbelmodem naar SETI sturen bleek een te kostelijke grap, buitenaardse beschavingen of niet.

In Het drielichamenprobleem van de Chinese bestsellerauteur Cixin Liu gaan Chinese wetenschappers een stapje verder. Via het ultrageheime satellietproject Rode Kust proberen ze eind jaren zesti…Lees verder

Dit werk van een veel gelouterde Chinese sciencefiction-schrijver (1963) uit 2008 is nu in het Nederlands verschenen. In het Westen leeft het idee dat de Chinese overheid alle literatuur censureert, maar dit boek begint met grafische beschrijvingen van de terreur van de Culturele Revolutie. De plot heeft twee verhaallijnen. Ye Wenjie ziet haar professor door de Rode Garde vermoord worden en wordt zelf naar een werkkamp gestuurd. De tweede verhaallijn speelt veertig jaar later en volgt de nano-ingenieur Wang, die betrokken wordt bij de moord op vooraanstaande wetenschappers. Het centrale thema - het eerste contact met buitenaardsen - is zeker niet nieuw, maar wordt hier goed uitgewerkt. Het boek is sterk in de extrapolatie van de natuurwetenschap, waarbij het thema’s als het morele hart van de wetenschap en de grenzen van het mogelijke aansnijdt. De karakterisering en stijl zijn minder sterk. De plot komt niet tot een afronding; er volgen nog twee delen. Met een lijst van personages. E…Lees verder

Overtuigende sciencefiction

Een aanrader, deze Chinese roman over bedreiging door aliens vanuit de ruimte

Het drielichamenprobleem opent midden in de Culturele Revolutie, die traumatische periode in de Chinese geschiedenis waarin Mao Zedong het gehele land tegen elkaar opzette tot niets en niemand meer functioneerde en tallozen de dood vonden. Het is een periode waarover al veel literatuur is verschenen, maar die door de Chinese schrijver Liu Cixin op een nieuwe manier wordt behandeld.

Een jonge Rode Gardiste wordt doodgeschoten door een lid van een vijandige factie, een professor wordt doodgeslagen voor de ogen van zijn familie, en zijn dochter Ye Wenjie wordt afgevoerd naar een afgelegen legerbasis, met de boodschap dat ze daar niet meer vandaan zal komen.

De tweede verhaallijn speelt in het heden, waar Wang Miao, wetenschapper werkzaam in de nanotechnologie en amateurfotograaf, iets vreemds ontdekt: er verschijnt een onverklaarbare countdown op zijn foto's - en in zijn blikveld. Het is wetenschappelijk onmogelijk, het lijkt magie. Op zoek naar een verklaring raakt hij …Lees verder