Boek
Nederlands

Voorbij, voorbij : roman

Clairy Polak (auteur)
+1
Voorbij, voorbij : roman
×
Voorbij, voorbij : roman Voorbij, voorbij : roman

Voorbij, voorbij : roman

Genre:
Een vrouw ziet haar man steeds meer last krijgen van de ziekte van Alzheimer totdat hij totaal veranderd is.
Onderwerp
Huwelijk, Dementie
Extra onderwerp
Alzheimer, ziekte van
Titel
Voorbij, voorbij : roman
Auteur
Clairy Polak
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2019
253 p.
ISBN
9789029093392 (hardback)

Besprekingen

Een roman over de ziekte van Alzheimer, vanaf het begin tot aan het totale beeld ervan. Alzheimer is een tragische ziekte waarvoor nog steeds geen medicijn is ontdekt. Hoe vergaand het leven op den duur verandert en hoe triest dat is, vooral ook voor familieleden en geliefden, komt duidelijk over. In het begin van zijn ziekte begint de patiënt - Leo - te schrijven: jeugdherinneringen. Voor het geval dat hij iets zou vergeten, hetgeen hij aanvankelijk zelf niet gelooft. 'Ik merk er in ieder geval weinig van', zegt hij ergens. Maar zijn vrouw Judith ziet haar man veranderen in een zombie. Hoe zorginstellingen met deze patiënten omgaan, hoe Judith de grote liefde voor haar man voelt veranderen en hoe zij ten slotte lijkt te vluchten in een vakantie naar Zwitserland, daarover gaat dit ontroerend boek. De auteur (1956) is een bekende journaliste en radio/tv-presentator. Voor mensen die willen weten wat Alzheimer inhoudt, is dit een duidelijk maar ook schokkend boek.

Over Clairy Polak

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Clairy Ruth Polak (Amsterdam, 30 mei 1956) is een Nederlandse journaliste en radio- en televisiepresentatrice.

Biografie

Polak is geboren en getogen in Amsterdam. Ze is enig kind van de cabaretiers Katja Berndsen en Alexander Pola, de artiestennaam van Bram Polak. Haar vader was Joods, maar Polak zelf is niet joods opgevoed.

Carrière

Radio- en tv-werk

Polak begon na het gymnasium haar mediacarrière bij de Uitkrant. In 1988 ging ze werken als bureauredacteur bij de Nederlandse omroep VARA. Twee jaar later werd ze daar politiek verslaggever voor de radio. Later werd ze onder meer presentator van het radioprogramma De Editie. In 1995 maakte ze de overstap naar het Radio 1 Journaal, waar ze op 1 september aan de slag ging. In 1998 werd ze uitgeroepen tot beste radiomaker van dat jaar. In 2002 keerde Polak terug bi…Lees verder op Wikipedia