Boek
Nederlands

Berichten van een zakenman

D. Hooijer (auteur)
+1
Berichten van een zakenman
×
Berichten van een zakenman Berichten van een zakenman

Berichten van een zakenman

Genre:
Vier homoseksuele mannen worden gevolgd in hun zakelijke besognes, hun verlangens en hun zoektocht naar liefde.
Titel
Berichten van een zakenman
Auteur
D. Hooijer
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2014
277 p.
ISBN
9789028260511 (paperback)

Besprekingen

Zelfgemaakt en verslavend leuk

'Een mens kijkt bij zijn dood terug op een zelfgemaakt leven. Mooi, slordig, wrak, rampzalig, maar zelfgemaakt.' Zo zouden we het motto kunnen samenvatten van D. Hooijer.

Het is ook de aanhef van 'Sleur is een roofdier' uit de gelijknamige bundel van Hooijer, waarvoor ze de Libris Literatuurprijs kreeg. Afgelopen jaar overleed de schrijfster, maar vanaf haar debuut Kruik en kling in 2001 tot aan haar dood vergrootte ze haar zelfgemaakte leven met haar personages. Ze schreef in totaal drie verhalenbundels en drie romans, inclusief het postuum verschenen Berichten van een zakenman.

Krachttraining

Het kantelpunt in bovenstaand citaat is het woordje 'maar'. Dat duidt op eigen toedoen. Je doet het leven jezelf aan, zegt het verwijtend en troostend tegelijk. Zo denken de meeste personages van Hooijer erover. Vandaar dat er zelfmoordenaars in het werk van Hooijer rondlopen, en dat er doden vallen. In Berichten van een zakenman verlost een verzorgster een oude In- donesiër uit zijn lijden. Het is een zelfverkozen dood, maar de verzorgster moest er voor op krachttraining. Alleen zo kon zij het kussen op zijn gezicht gedrukt houden. Het toont Hooi…Lees verder

Berichten van een zakenman is de postuum verschenen roman van D. Hooijer, pseudoniem voor Kitty Ruys. Geen heel grote naam, ze begon ook pas laat te publiceren, in 2001, toen ze op 62-jarige leeftijd met de verhalenbundel Kruik en kling debuteerde. Doorbreken bij een groter publiek deed ze in 2008, toen ze voor haar inmiddels derde verhalenbundel Sleur is een roofdier de Libris Literatuurprijs in de wacht sleepte. Zowel haar verhalenbundels als haar romans worden getypeerd door korte, heldere zinnen, een groot gevoel voor onderkoelde humor en een tomeloze verwondering over het kleinmenselijke. Het verhaal doet de ronde dat D. Hooijer haar inspiratie vaak opdeed tijdens lange nachtelijke wandelingen, dolend door de straten van Hilversum, op zoek naar de zonderlingen en de eenzamen.
En hoewel de personages in Berichten van een zakenman niet bepaald zonderlinge eenzaten zijn, kunnen we ons toch iets voorstellen bij die inspiratiebron. Want grijze zakenman…Lees verder
D. Hooijer (ps. van Kitty Ruys, 1939-2013) schreef drie verhalenbundels en drie romans en werd bekroond met de Libris Literatuurprijs. In haar postuum verschenen laatste boek volgt de lezer via hoofdfiguur Peter Landsman de levens van vier homoseksuele mannen en wat bijpersonages, hun zakelijke besognes, hun verlangens en hun zoektocht. Centraal staat het gegeven van de verhouding tussen oudere en jongere mannen en de poging met een sm-zelfhulpboek wat extra spanning te verwekken. Hooijer schrijft in kalme maar geladen zinnen die de trage gang van het verhaal (er gebeurt relatief weinig) accentueren. In de dialogen en de situaties zit een licht satirische humor die aan het onthaastingsproza soms onverwacht kleur geeft. Een boeiende roman, die én wel én niet van deze tijd is: moderne thematiek in een klassieke, onmodieuze stijl. Vrij kleine druk.

Over D. Hooijer

D. Hooijer, pseudoniem van Catharina Antonetta (Kitty) Ruys-Krijgers Janzen (Hilversum, 10 juni 1939 – aldaar, 25 september 2013) was een Nederlands schrijfster.

Situering

D. Hooijer debuteerde in 2001 met de verhalenbundel Kruik en Kling. Zij bleek het talent te bezitten om personages, thematiek en stijl met elkaar te doen samenvallen, en dat op een onnadrukkelijke, bijna terloopse manier. De verhalen, hoe tragisch ze ook zijn, hebben een ondertoon van lichte spot, die soms relativerend werkt en soms ook situaties een absurdistisch karakter geeft.
In 2004 verscheen haar tweede bundel Zuidwester meningen. De openingszinnen van het titelverhaal lijken programmatisch voor haar unieke stijl: 'Mensen die aan zee wonen hebben een bollere mening dan mensen in het binnenland. Dat komt door de zuidwester. Je moet ook harder praten in die wind en misschien korter.' Meer nog dan in haar debuut richtte Hooijer haar…Lees verder op Wikipedia