Grote letter
Nederlands

De weg naar Caviano

De weg naar Caviano

Zeven vrienden keren terug naar het Italiaanse bergdorp waar vijf jaar eerder een vriendin spoorloos verdween.
Onderwerp
Zwitserland
Titel
De weg naar Caviano
Auteur
Doeschka Meijsing
Taal
Nederlands
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2000
224 p.
ISBN
90-5542-593-1

Besprekingen

'Vreemde, onaffe mensen waren ze allemaal', de zeven middelbare personages (één komt al voor in 'De beproeving' uit 1990) die voor een tweede maal naar een bergdorp in Italië afreizen. Zij zijn daar om de spoorloze verdwijning van de spil uit het gezelschap, vijf jaar eerder, te gedenken. In het eerste gedeelte worden in 9 hoofdstukken, afwisselend zich afspelend in het verhaalheden en het verleden, boeiende portretten van de verschillende, door het leven gemaltraiteerde figuren getekend. Dat vormt de aanzet tot het tweede gedeelte, waarin de zeven dagen worden verteld die leiden tot het uiteenvallen van de vriendenkring. 'De schrijver', één van hen, met wie dit boek over herinnering en vriendschap (dat tegelijk een eerbetoon aan Italo Calvino is) in de ik-vorm begint en eindigt, heeft de zeven bij elkaar gebracht. Niet uit wraak of liefde, maar om hen uit zijn herinnering te kunnen bannen. Zijn enige redding, zo roept hij, 'die voyeur', in de ultieme krachtmeting uit, zou zijn dat de…Lees verder

Over Doeschka Meijsing

CC BY 3.0 - Foto van/door Chris van der Heijden

Maria Johanna (Doeschka) Meijsing (Eindhoven, 21 oktober 1947 – Amsterdam, 30 januari 2012) was een Nederlands schrijfster en essayiste.

Biografie

Meijsing was een oudere zus van schrijver Geerten Meijsing. Toen ze drie was verhuisde het gezin naar Haarlem; daar zat ze op het Lyceum Sancta Maria. Ze studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1971 tot 1976 gaf Meijsing les aan het St.-Ignatiusgymnasium. Daarna was ze tot 1978 wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam. In 1978 werd Meijsing redactrice voor de boekenbijlage van Vrij Nederland en in 1989 literatuurredactrice van Elsevier.

Meijsing had een relatie met journaliste Xandra Schutte.

Schrijverschap

Vanaf 1969 publiceerde Meijsing in Podium, later ook in De Revisor, waardoor zij tot de stromi…Lees verder op Wikipedia