Boek
Nederlands

Wannes : hier is hem terug

Dree Peremans (auteur), Herman Selleslags (fotograaf)
Vertrekkend vanuit urenlange gesprekken op de trein tussen Antwerpen en Berlijn, en gretig puttend uit het persoonlijk archief van de zanger, reconstrueert voormalig VRT-producer Dree Peremans het leven en werk van Wannes Van de Velde.
Titel
Wannes : hier is hem terug / Dree Peremans sr.
Auteur
Dree Peremans
Fotograaf
Herman Selleslags
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2016
551 p. : ill.
ISBN
9789462670648 (hardback)

Besprekingen

Acht jaar na zijn dood verschijnt eindelijk een biografie van de legendarische Antwerpse muzikant Wannes Van de Velde, die moeiteloos een carrière als geëngageerde folkzanger, flamencogitarist, liedjesschrijver en columnist leek te combineren. Dankzij urenlange persoonlijke gesprekken en de toestemming om Wannes' archief te mogen gebruiken, lijkt auteur Dree Peremans de geschikte persoon om het unieke en complexe karakter van Wannes aan de hand van zijn levensloop toe te lichten. 'Wannes' pakt uit als een erg schools werk, met haast academische karaktertrekken. Peremans kiest voor een klassieke en goed onderbouwde stijl, waarin hij minutieus Wannes' leven en carrière chronologisch beschrijft en veel aandacht aan bronnenmateriaal schenkt. Verwacht geen (post)moderne of literaire biografie met spanningsopbouwende elementen of verspringende invalshoeken. 'Wannes' is daarentegen wel een uiterst volledig werk met honderden kwaliteitsfoto's, heel veel (fragmenten van) liedjesteksten en ook …Lees verder

Over Dree Peremans

Dree Peremans (Diest, 1949) is een Vlaams radioproducer, auteur, producer van verscheidene folkgroepen en een folk-kenner van oudsher.

Biografie

Peremans begon Germaanse filologie te studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven maar stopte nog tijdens zijn eerste jaar om zich volledig op de folkmuziek te richten. Hij was in 1967 samen met zijn neef Hubert Boone stichter van volksmuziekgroep De Vlier en werkte mee aan twee albums van de groep op het label ALPHA.

Via de folkmuziek kwam Peremans in 1969 bij de Vlaamse publieke omroep BRT, de latere VRT, terecht en werd er eerst losse radiomedewerker bij omroep Brabant. Daarna werd Peremans er presentator en regisseur van radioprogramma's zoals Strip-avond en Kramiek.

Peremans stapte over naar Radio 1 waar hij producer werd. Zijn eerste programma was Het Vermoeden. Later maakte hij zijn eigen programma's zoals het folkprogramma De …Lees verder op Wikipedia