Boek
Nederlands

Oorlogsdagboek : met brieven van Jack Hamesh

Ingeborg Bachmann (auteur), Machteld Bokhove (vertaler), Hans Höller (nawoord)

Oorlogsdagboek : met brieven van Jack Hamesh

Ingeborg Bachmann (auteur), Machteld Bokhove (vertaler), Hans Höller (nawoord)
Dagboekaantekeningen van de Oostenrijkse schrijfster (1926-1973) over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna, aangevuld met de brieven die de Britse militair Hamesh haar in 1946-1947 stuurde.
Titel
Oorlogsdagboek : met brieven van Jack Hamesh / Ingeborg Bachmann ; met een nawoord van Hans Höller ; vertaald en van een woord vooraf en een slotwoord voorzien door Machteld Bokhove
Auteur
Ingeborg Bachmann
Vertaler
Machteld Bokhove
Nawoord
Hans Höller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Kriegstagebuch : mit Briefen von Jack Hamesh an Ingeborg Bachmann
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Koppernik, © 2020
127 p. : ill.
ISBN
9789492313942 (hardback)

Besprekingen

Kruimels om te koesteren ★★★★☆

De brieven van de Joodse soldaat Jack Hamesh aan Ingeborg Bachmann zijn een welkome aanvulling op haar beknopte Oorlogsdagboek.

De Oostenrijkse schrijver Ingeborg Bachmann wordt terecht beschouwd als een van de belangrijkste Duitstalige auteurs van de vorige eeuw. Haar krachtige oeuvre is niet zo omvangrijk, omdat ze in 1973 al op 47-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van brandwonden. Haar onlangs verschenen Oorlogsdagboek is een fijne uitgave voor liefhebbers van Bachmanns werk en een mooie introductie voor wie nog niet zo bekend is met het leven en werk van deze bijzondere schrijver.

De literatuur van Bachmann is niet altijd even toegankelijk, haar lyriek en proza zijn vaak abstract en van een hoog filosofisch gehalte. De verhalen en haar roman Malina (1971) zijn vooral introspectief. Bij Bachmann is het bewustzijn van de personages belangrijker dan een plot met spetterende gebeurtenissen, 'want het is het innerlijk waar alle drama's plaatsvinden'. En door de sublieme weergave van de geestelijke gevechten van haar personages is Bachmann een uitzonderlijke schrijver.

Het zijn soms de kr…Lees verder

In enkele dagboekbladen uit 1944-1945 schrijft de dan achttienjarige Ingeborg Bachmann over de laatste oorlogsmaanden en de eerste naoorlogse maanden in Oostenrijk. Deze bladen van de Oostenrijkse schrijfster (1926-1973), die later een imposant en belangwekkend oeuvre zou schrijven, laten zich lezen als een tweeledige bevrijding: die van het naziregime en van haar familiebanden. Daarbij is haar ontmoeting in 1945 met Jack Hamesh (1920-1987) van belang. Hij vluchtte als joodse weesjongen met een kindertransport in 1938 uit Oostenrijk naar Engeland en keert er in 1945 als soldaat in het Britse bevrijdingsleger terug. Net ná de oorlog vinden deze eenzame, belezen jonge mensen elkaar in gesprekken over literatuur. Vanuit Palestina schrijft hij haar in 1946-1947 brieven, die deel uitmaken van de privénalatenschap van Bachmann. Deze brieven vormen het tweede deel van deze indrukwekkende, ontroerende uitgave, die voorzien is van een voortreffelijk nawoord van Bachmann-kenner Hans Höller en e…Lees verder

Over Ingeborg Bachmann

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Dreinagel op de Duitstalige Wikipedia

Ingeborg Bachmann (Klagenfurt, 25 juni 1926 — Rome, 17 oktober 1973) was een Oostenrijkse schrijfster.

Leven

Bachmann, de dochter van een onderwijzer, was een vooraanstaande exponent van de Duitstalige literatuur na de Tweede Wereldoorlog. Zij studeerde in Innsbruck, Graz en Wenen tussen 1945 en 1950, waar ze zich vooral op de filosofie en psychologie toelegde. Zij doctoreerde met een proefschrift over Martin Heidegger, en ging vervolgens voor de radio werken. In 1952 las ze haar eigen gedichten voor op een bijeenkomst van de Gruppe 47: dit luidde een snelle opmars van haar carrière in. Reeds een jaar later ontving ze de prijs van de Gruppe, voor haar dichtbundel Die gestundete Zeit (lett. de uitgestelde tijd ofwel Tijd In Onderpand), een grimmig, pessimistisch werk, met de beroemd geworden frase: „es kommen härtere Tage“ (er komen moeilijker dagen).

Bachmann werd een populair schrijfster van luisterspelen; vanaf …Lees verder op Wikipedia