Boek
Nederlands

Een botsing op het spoor

Joris Van Casteren (auteur), Frank Westerman (nawoord)
Op maandag 28 november 2016 stapten een moeder en dochter met hun vijf honden voor de trein. Eén hond wist te ontkomen. Van Casteren reconstrueert die dag. Voor het boek sprak hij onder meer met nabestaanden, de machinist en passagiers in de bewuste trein, maar ook de nieuwe eigenaren van de hond.
Onderwerp
Zelfdoding, Treinrampen
Titel
Een botsing op het spoor
Auteur
Joris Van Casteren
Nawoord
Frank Westerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido Fosfor, 2017
113 p.
ISBN
9789021408477 (paperback)

Besprekingen

'Een documentaire-op-papier', een rake typering in het nawoord van dit boekje, waarin een zelfdoding van een moeder met haar volwassen dochter wordt beschreven. Ze gaan met hun vijf honden op een spoorbaan staan. Een kleine hond weet te ontsnappen. De andere honden en de vrouwen worden vermorzeld onder de aanstormende trein. Het is een onderkoelde toon waarop de schrijver/journalist verslag doet van dit gruwelijke gebeuren (28 november 2016 op de lijn tussen Nijmegen en Roermond). Hij onderzoekt het waarom van de vrouwen, beschrijft hun eenzaamheid en mensenschuwheid. Hij ondervraagt hun familie en de mensen die het drama van dichtbij hebben meegemaakt, ook de machinist van die trein. Wat er zoal gebeurt na een dergelijke ramp, zoals het opruimen van losse ledematen op het spoor, wordt akelig duidelijk beschreven. Opmerkelijk is het dat veel mensen zeer verontwaardigd reageren op het feit dat de vrouwen ook hun honden dwongen om met hen te sterven. 'Daar hebben die arme dieren niet vo…Lees verder

Het ging vooral over de hondjes

Joris van Casteren vertelt via één geval over de verborgen wereld van spoorsuïcides.

Twee vrouwen (een 69-jarige moeder en haar 43-jarige dochter) gingen op 28 november 2016 met hun vijf honden op het spoor bij het Gelderse Malden staan. De stoptrein van Nijmegen naar Roermond moest een einde maken aan hun levens. Die opzet slaagde bijna volledig. Eén hond wist aan het vooraf geplande lot te ontsnappen.

Op het internet ging het na de aanrijding nauwelijks over de twee vrouwen maar vooral over de omgekomen dieren. "De hondjes hebben hier niet voor gekozen", was slechts een van de uitingen van verontwaardiging en woede.

Het waren dit soort details die schrijver Joris van Casteren overtuigden dat er een verhaal kon zitten in de tip die collega Frank Westerman hem aan de hand deed. "Ik was niet direct overtuigd, voornamelijk omdat ik na mijn boek 'Een been in de IJssel' (2013) klaar meende te zijn met losse ledematen, waarvan hier opnieuw sprake leek te zijn. Dat veranderde toen ik het bericht een paar dagen l…Lees verder