Boek
Nederlands

Koudwatervrees

Kajsa Ingemarsson (auteur), Corry Van Bree (vertaler)
+1
Koudwatervrees
×
Koudwatervrees Koudwatervrees

Koudwatervrees

Kajsa Ingemarsson (auteur), Corry Van Bree (vertaler)
Een beroemde schrijfster van detective-romans kampt met een writer's block die wordt verergerd door een lekkage in haar huis, een stalker en een verstoorde relatie.
Extra onderwerp
CHI, ROM
Titel
Koudwatervrees
Auteur
Kajsa Ingemarsson
Vertaler
Corry Van Bree
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Bara vanligt vatten
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Kern, 2011
397 p.
ISBN
9789032515119 (paperback)

Besprekingen

Stella Friedberg is een gevierde schrijfster en gedraagt zich ernaar. Ze heeft weinig geduld met haar medewerkers, maar evenmin met zichzelf. Ze is bezig aan haar tiende thriller met in de hoofdrol de privédetective Franciska Falke. Dat verhaal krijgen we fragmentarisch in een verschillend lettertype te lezen. Het volgt van verre het leven van Stella zelf. In het begin van de roman gaat alles prima: haar lezers houden van haar, de boeken verkopen zichzelf en worden vertaald en de filmrechten zijn al verkocht. Stella heeft geld genoeg, een mooie auto en een appartement. Met haar vriend, Fredrik, wil ze ooit gaan samen wonen. Kortom, haar zorgen beperken zich tot het uitkiezen van caloriearm voedsel en tot het ontwijken van haar onuitstaanbare moeder.
Maar dan komen de eerste barsten in haar geordende leventje. Haar redactrice, met wie Stella altijd prettig samenwerkte, verhuist naar een andere uitgeverij. In haar plaats komt een ijverig, jong ding, dat Stella al bij de eerste kenn…Lees verder
Stella (37), een beroemd schrijfster, is bezig met het tiende en laatste deel van een detectiveserie rond Franciska Falke. Maar ze kampt met een writer's block, die wordt verergerd als ze geconfronteerd wordt met een lekkage in haar huis, een psychisch gestoorde stalker en de ontrouw van haar vriend. Ze wordt uit haar depressie geholpen door Johnny, die als aannemer maandenlang bezig is in haar huis. De blokkade is door de Zweedse auteur (1965) prachtig in deze spannende chicklit verweven. Detectivefragmenten, in kleine druk gezet, zijn naast korte inhoudsbeschrijvingen een tweede verhaallijn en geven een Droste-effect in deze boeiende roman, die ook een inkijkje geeft in het schrijversvak. De schrijfster werkte aanvankelijk als vertaler, tolk en diplomaat en schrijft nu romans en scenario's; ze presenteert op televisie o.a. haar eigen talkshow. Ze brak door met "Kleine gele citroenen" (2007); 'De Russische vriend' (2009) bevestigde haar talent. Vrij kleine druk.