Boek
Nederlands

Zoon van Berlijn : roman

+1
Zoon van Berlijn : roman
×
Zoon van Berlijn : roman Zoon van Berlijn : roman

Zoon van Berlijn : roman

Genre:
Fabian Richter, geboren op de dag van de val van de Berlijnse Muur, heeft geen doel in zijn leven en zwerft het liefst de hele dag door Berlijn terwijl zijn vader zich juist inzet voor de stad.
Titel
Zoon van Berlijn : roman
Auteur
Karolien Berkvens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2018
253 p.
ISBN
9789048821570 (paperback)

Besprekingen

't Stad is van iedereen

Roman. Van wie is de stad? Karolien Berkvens schreef een roman over het gevecht tussen politici, investeerders en burgerbewegingen in Berlijn.

Toegegeven, ik voelde vooral scepsis toen ik Zoon van Berlijn, de tweede roman van de Nederlandse schrijfster Karolien ­Berkvens, in handen kreeg. Haar debuutroman Het uur van Zimmermann werd in Vlaanderen niet opgemerkt. Over de schrijfster kwam ik alleen te weten dat ze na een opleiding theaterwetenschap van Amsterdam naar Berlijn verhuisd was.

Ik woonde zelf een tijd in Berlijn. Al te vaak hoorde ik er inwijkelingen schmieren over de magie van de stad: de alternatieve levensstijlen, het uitgaansleven, de kunstwereld en de start-ups. Vanuit een handvol wijken met veel Engelstalige koffiebars leken ze vooral hun eigen dromen op de stad te projecteren. Vaak waren ze blind voor de oorspronkelijke Berlijners, die hun wijken in korte tijd drastisch zagen veranderen. Ik vreesde dat dit boek in hetzelfde bedje ziek zou zijn.

Maar Berkvens beschrijft met verdomd veel kennis van zaken wat er in Berlijn gebeurd is sinds de val van de Muur. Op die historische dag had ­…Lees verder

Geslaagd pamflet tegen gentrificatie

FICTIE.

Als er in een armere buurt een koffietentje verschijnt waar je een almond latte kunt bestellen weet je dat er sprake is van gentrificatie. Sociale, culturele en economische verbeteringen trekken nieuwe, rijke bewoners aan terwijl de oorspronkelijke bewoners worden verdreven. Het gebeurt ook in Berlijn, waar de tweede roman van Karolien Berkvens (1986) speelt.

In Zoon van Berlijn voert zij vader en zoon Richter op. Vader Jakob heeft de val van de Muur aangegrepen voor een politieke carrière. Als sociaal-democraat gaat hij over bestemmingsplannen. Zoon Fabian is zijn tegenpool: na de Wende opgegroeid in welvaart en vrijheid en zonder ambitie, op roken en drinken na. Hij minacht zijn vader die z'n idealen verkwanselt door in te stemmen met een shoppingmall in plaats van te zorgen voor betaalbare woningen.

De sympathie van de schrijver ligt bij Fabian, die nadenkt over de stad: 'Almaar meer straten en buurten werden bevolkt door mensen met hetzelfde opleidingsnivea…Lees verder

Fabian wordt geboren op 9 november 1989, de dag dat de Berlijnse Muur valt. Zijn vader Jakob beseft die dag dat hij op politiek en bestuurlijk niveau wil meewerken aan de toekomst van de stad en zet zich daar volledig voor in. Fabians ideeën over hoe te leven staan haaks op die van Jakob. Bijna dertig jaar later zwerft Fabian stuurloos door de stad. Hij heeft geen idealen, is gestopt met zijn studie en heeft roken en drinken tot dagtaak verheven. Als hij de twintigjarige activiste Isa ontmoet, ontwaakt er iets in hem. Hij besluit vuilnisman te worden en kan nu nog meer van zijn geliefde stad genieten. Deze tweede roman van Karolien Berkvens (1986) is een intelligent, scherpzinnig en maatschappijkritisch verslag van het conflict tussen vaders en zonen, tussen generaties en tussen arm en rijk. Pijnlijk duidelijk laat ze de gevolgen zien van gentrificatie, de teloorgang van idealen, en van het grootkapitaal dat de stad opeet en als eenheidsworst uitspuugt. Actueel, met personages die ver…Lees verder

Over Karolien Berkvens

Karolien Berkvens (Rotterdam, 1986) is een Nederlandse schrijfster. Ze debuteerde in 2015 met Het uur van Zimmerman bij Lebowski Publishers. Het boek werd genomineerd voor de Dioraphthe Literatour Prijs van 2016 en vertaald in het Duits. In 2018 verscheen haar tweede roman, Zoon van Berlijn.

Biografie

Karolien Berkvens werd geboren in Rotterdam. Ze bezocht daar het Montessori Lyceum. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde ze theaterwetenschap.

Ze woont in Berlijn. Van daar uit bericht ze regelmatig met korte verhalen, schrijft ze over Duitse literatuur en politiek (bijvoorbeeld over de nieuwe Duitse politieke partij 'Demokratie in Bewegung') en interviewt ze Duitstalige schrijvers.

Boeken

Karolien Berkvens heeft twee boeken geschreven:

  • 2015: Het uur van Zimmerman
  • 2018: Zoon van Berlijn

Lees verder op Wikipedia