Boek Nederlands

23 seconden : roman

Kees Van Beijnum (auteur)

23 seconden : roman

Kees Van Beijnum (auteur)
Genre:
In de zoektocht naar haar identiteit keert een jonge schrijfster terug naar de Amsterdamse Wallen, waar ze haar jeugd doorbracht, en stuit ze op het raadsel van de nooit volledig opgehelderde moord op haar moeder, een raamprostituee.
Titel
23 seconden : roman
Andere titel
Drieëntwintig seconden : roman
Auteur
Kees Van Beijnum
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
388 p.
ISBN
9789403160009 (paperback)

Besprekingen

Het meisje uit de steeg

Twintig jaar nadat haar moeder is vermoord, keert Anne terug naar de Amsterdamse rosse buurt. Ze wil een boek schrijven over haar jeugdliefde, maar gaandeweg wordt dat een zoektocht naar de échte moordenaar van haar moeder.

Anne Lieftinck heeft een atypische jeugd gekend in hartje Amsterdam, waar prostituees, pooiers, junkies en onderwereldtypes in de jaren tachtig en negentig samentroepten. Haar moeder, een raamprostituee, werd net na Annes afstuderen vermoord. Anne, altijd braaf en leergierig, ontspoorde daarna. Toen ze haar leven weer op de rails kreeg, werd ze in één klap beroemd met Het lichamelijk kapitaal , een boek over haar wilde jaren in het Amsterdamse nachtleven. Met Willem, een man die zich wel aan zijn beloftes hield, verhuisde ze naar het platteland, maar sindsdien is het moeizamer gegaan met haar schrijfcarrière. Tot die relatie strandde en Anne naar haar thuisstad terugkeerde.

Nu wordt ze gevraagd om de tekst te schrijven bij een grote overzichtstentoonstelling van foto’s van haar jeugdvriendje Hayo, die later als oorlogsfotograaf in Afghanistan is omgekomen. Hayo was haar eerste lief, de jongen die haar hielp toen ze bij haar wispelturige en gokversl…Lees verder

Anna, een jonge schrijfster, keert na 20 jaar terug op de Amsterdamse Wallen waar zij in de jaren 80 en 90 haar jeugd doorbracht bij haar moeder, een raamprostituee. Na een hevige ruzie is Anna daar vertrokken en heeft ze nooit meer contact gehad met haar moeder, maar nu wil zij in kaart brengen wat haar jeugd als hoerendochter eigenlijk voor haar betekent. In die zoektocht stuit zij op de nooit volledig opgehelderde moord op haar moeder en de werkelijke dader. Bij haar pogingen het raadsel op te lossen ontmoet zij vroegere buurtbewoners, komt zij in gevaar en blijkt het geheugen onbetrouwbaar. Net als zijn zeer succesvolle, verfilmde romans ‘Dichter op de Zeedijk’ (1995) en ‘De oesters van Nam Kee’ (2000) situeert de (scenario)schrijver (1954) zijn jongste werk in de Amsterdamse buurt die door de plaag van junkies en vervolgens de toeristenplaag in verval is geraakt. Spannende, vanuit wisselend perspectief vertelde en geraffineerd opgebouwde roman over de zoektocht naar identiteit, w…Lees verder