Boek
Nederlands

Ik beken : plegers van zedenfeiten geportretteerd

Kris Vanhoeck (auteur)

Ik beken : plegers van zedenfeiten geportretteerd

26 zedendelinquenten vertellen over hun misdrijven, de ernst ervan en de mogelijkheden van herstel. Zijn zij monsters? Hervallen ze in hetzelfde patroon? Praten ze hun daden goed?
Onderwerp
Seksueel geweld
Titel
Ik beken : plegers van zedenfeiten geportretteerd
Auteur
Kris Vanhoeck
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2012
222 p.
ISBN
9789460011474 (paperback)

Besprekingen

De 26 zedendelinquenten die in Ik beken van Kris Vanhoeck worden geportretteerd, een voor elke letter van het alfabet, geven hun visie op de feiten en oorzaken, op de ernst ervan en op de mogelijkheden van herstel. Ze vertellen niet de extreme horrorverhalen die we kennen via de media. Lezers die op zoek zijn naar smeuïge verhalen zullen dan ook op hun honger blijven. De plegers vertellen hun verhaal ongecensureerd, met hun denkfouten en soms ook met zelfvergoelijking, hoewel hun visie nooit neigt naar het karikaturale. Deze portretten zijn anderzijds ook ‘fictief’, omdat de delinquenten onherkenbaar zijn gemaakt. Mede uit respect voor familie en slachtoffers werd hier een vertelstandpunt ingenomen dat de auteur omschrijft als ‘heterobiografisch’, een indirect zelfportret, opgetekend aan de hand van het mondelinge relaas van de plegers en zo waarheidsgetrouw mogelijk naverteld door een derde persoon.
De portretten kwamen tot stand op basis van gesprekken met honderden pleg…Lees verder
Ruim twintig korte portretten ven plegers van zedendelicten. Elk portret wordt gevolgd door een theoretische beschouwing. Het zijn plegers in alle soorten en maten: vier vrouwen, hoger opgeleiden, sommigen met spijt, anderen verongelijkt. Dat zoveel verschillende plegers aan het woord komen, is een verdienste van dit boek: het geeft een mooi doorkijkje in de belevingswereld van plegers. Sommige plegers wisselen van perspectief: van slachtoffer naar dader. In de meeste verhalen komt dat element terug. Het maakt de verhalen herkenbaar en de plegers komen daardoor 'dichterbij'. Diepgang in de achtergronden (het waarom) ontbreekt hier en daar. De theoretische beschouwingen achter elk portret zijn soms interessant, maar doen af en toe ook wat geforceerd aan. Wel maakt deze opzet het boek geschikt voor een breed publiek: het is gemakkelijk alleen de portretten te lezen en de theorie over te slaan. Jammer dat hier en daar de namen van plegers door elkaar worden gehaald. De schrijver is psych…Lees verder