Grote letter
Nederlands

Voor je gaat slapen

Linn Ullmann (auteur)
Een jonge Noorse vrouw beschrijft haar eigen leven en dat van haar bijzondere familie in de jaren dertig in New York en in de jaren negentig in Oslo.
Titel
Voor je gaat slapen
Auteur
Linn Ullmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
For du sovner
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2000
356 p.
ISBN
90-5542-588-5

Besprekingen

In deze debuutroman van de Noorse journaliste (1966), dochter van Liv Ullmann en Ingmar Bergman, beschrijft de 20-jarige ik-persoon Karin Blom (niet mooi maar vindingrijk) haar eigen leven en dat van haar bijzondere familie in de jaren '90 in Oslo en in de jaren '30 in New York. In de beschrijving van het huwelijk van Karins mooie zus Julie trekken de familieleden voorbij in een bonte stoet van diepzinnige levensverhalen, humoristische scenes, dialogen en een ongeordende aaneenschakeling van Karins herinneringen en dromen. Zo zijn er de geschifte moeder Anni, de succesvolle grootvader Ricard en de gehate tante Selma. De familiebanden blijken hoofdzakelijk gebaseerd te zijn op diepe eenzaamheid, angst, mislukte huwelijken en een intense zoektocht naar aandacht en bestendige liefde. De roman is als een fragmentarische puzzel en straalt een sterke stilistische onrust uit. Vage beelden van zwaarmoedigheid en vooral passiviteit blijven hangen. Een volgend boek van Ullmann zou best wat meer…Lees verder

Over Linn Ullmann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Agnete Brun

Linn Ullmann, eigenlijk: Karin Beate Ullmann (Oslo, 9 augustus 1966) is een Noors auteur en journalist. Ullmann werd geboren in Oslo, maar groeide op in New York. Voordat haar boeken werden uitgegeven was ze literatuurcriticus. Ullmann is mede-oprichter van de international artist residency foundation The Bergman Estate op Fårö. In 2011 zat ze in de jury van het Filmfestival van Cannes.

Ze is de dochter van de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman en de Noorse actrice Liv Ullmann. Linn Ullmann is getrouwd met de Noorse auteur Niels Fredrik Dahl en heeft vier kinderen.

Werk

  • Men jeg bor her ennå: norsk samtid i prosa (ed), anthologie over hedendaagse Noorse literatuur, Oslo 1997
  • Profession: Director. Arne Skouen and his films, Norwegian Film Institute Publications Series No. 8, Oslo 1998
  • Før du sovner, roman, Tiden Norsk Forlag 1998. Nederlandse vertaling: `Voor je gaat sla…Lees verder op Wikipedia