Boek
Nederlands

De schat van Spek Pirat

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
+1
De schat van Spek Pirat
×
De schat van Spek Pirat De schat van Spek Pirat

De schat van Spek Pirat

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Spikkel en Spekkie hebben een boot gebouwd. Als ze ermee gaan varen, beleven ze een spannend avontuur. AVI-M6. Voor goede lezers vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Varen, Vriendschap
Leesniveau
AVI M6, AVI 6
Titel
De schat van Spek Pirat
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Frieda Van Raevels
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2011
68 p. : ill.
ISBN
9789059327320 (hardback)

Besprekingen

Spikkel is een lieve muis met heel veel fantasie. Ze tekent de allermooiste uitvindingen en avonturen. Haar nieuwste idee is een schets van een echte boot. Samen met haar beste vriend Spekkie (een beekrat) zoekt ze bruikbare stukken op de vuilnisbelt achter de schuur van boer Stroppers. Een botervlootje is ideaal als reddingssloep, een oud stuk stof dient als zeil en een teiltje is de romp. Hun stoere piratenboot is klaar! Op naar de woeste zee! Ze laten hun boot te water in de beek en varen weg, steeds verder en verder, tot in de grote vijver. Daar gebeurt het ergste. De piratenboot kapseist! Het is het begin van een avontuur vol verdwenen juwelen, een gevaarlijke snoek en Serpula, de hongerige slang.
De twee hoofdpersonages van het boek zijn Spikkel de muis en Spekkie de beekrat. Spikkel is vol vuur over alles wat met water te maken heeft. Ze heeft een grenzeloze fantasie. Het ontwerp van de piratenboot komt trouwens van haar. Ze bezit ook de gave om zich goed uit de nesten te…Lees verder
Spikkel is een huismuis. Haar beste vriend een beekrat, genaamd Spekkie. Op een avond gaan de ouders van het vriendenpaar naar een spoedvergadering over de gevaarlijke aanwezigheid van de slang Serpula. Oma komt op Spikkel passen, maar valt prompt in slaap. Spikkel en Spekkie gaan op pad om de boot te bouwen die Spikkel eerder heeft getekend. Met de boot beleven ze een spannend avontuur. Fantasierijk verhaal, dat in korte hoofdstukken van één of twee pagina's wordt verteld en rijk is geïllustreerd. De auteur maakt veelal gebruik van dialogen en hanteert direct en levendig taalgebruik. Het verhaal sluit eerder aan bij de fantasiewereld van jongere kinderen, maar is bedoeld voor kinderen vanaf ca. 8 jaar (AVI-M6) om zelf te lezen. Zij worden uitgedaagd door af en toe behoorlijk lange woorden en mogelijk onbekende bijvoeglijke naamwoorden. Eerder verscheen over Spikkel en Spekkie 'De kroketraket'*. Grappig verhaal over een kleine muis die dapperder en slimmer is dan veel volwassenen en w…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties