Boek
Nederlands

Sigmund Freud : zijn leven en werk

Peter Gay (auteur)

Sigmund Freud : zijn leven en werk

In de reeks:
Biografie van de Oostenrijkse psychiater en grondlegger van de psycho-analyse (1856-1939).
Onderwerp
Freud, Sigmund
Titel
Sigmund Freud : zijn leven en werk
Auteur
Peter Gay
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Freud : a life for our times
Uitgever
Baarn: Tirion, 1989
718 p., [32] p. pl.
ISBN
90-5121-105-8

Besprekingen

De monumentale Freud-biografie van Peter Gay werd vorig jaar voor de vierde keer herdrukt. In dit meeslepende portret toont Gay zijn bewondering voor Freud, maar weet hij tegelijk voldoende afstand te bewaren. Aan de hand van Freuds geschriften en een grote hoeveelheid documenten en brieven geeft hij een beeld van de verhouding tussen de persoon Freud en zijn creatie, de psychoanalyse; ook beschrijft hij de theoretische en psychotherapeutische waarde van de nieuwe psychoanalytische inzichten, evenals de reacties en de weerstand die zij opriepen. Gay schrijft met veel kennis van zaken en weet zijn stof op een boeiende en doordachte manier vorm te geven, waardoor deze biografie een must is voor elke openbare bibliotheek. [Koen Van Baelen]
Sigmund Freud (1856-1939), Oostenrijks psychiater en grondlegger van de psycho-analyse, heeft door zijn werk en leven de visie op mens, cultuur en samenleving fundamenteel beïnvloed. Zijn 'ontdekking' van het onbewuste zieleleven bracht een Copernicaanse wending in het denken van en over de mens. Deze biografie, geschreven door de beroemde Amerikaanse cultuurhistoricus, hoogleraar aan de Yale University, munt uit door de wijze waarop zij leven en werk van de grote psycho-analyticus beschrijft. De biograaf blijkt een eminent kenner van de psycho-analyse en weet de bedding waar de levensstroom van Freud zich door heeft gebaand, cultuurhistorisch en wetenschapsfilosofisch onderbouwd in kaart te brengen. Ook als biografie is dit monumentale werk geslaagd. Bevat uitvoerig notenapparaat en register. Uitstekende vertaling. Deze editie bevat geen illustraties.

Over Peter Gay

Peter Joachim Gay, achternaam oorspronkelijk Fröhlich maar later gewijzigd in Gay, (Berlijn, 20 juni 1923 – Manhattan New York City, 12 mei 2015) was een Amerikaans historicus. Hij was gespecialiseerd in de ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

De van joodse afkomst zijnde Gay vluchtte in 1939 met zijn ouders uit nazi-Duitsland en kwam via Cuba in de Verenigde Staten terecht. Hij leefde sinds 1941 in New York. Van 1959 tot haar dood in 2006 was hij gehuwd met de kunsthistorica Ruth Slotkin.

Gay was hoogleraar aan Columbia University tussen 1948 en 1969. Daarna was hij tot zijn pensionering in 1993 hoogleraar aan Yale University. In 1983-1984 was hij fellow aan het Wissenschaftskolleg zu Berlin.

Hij schreef onder meer over Voltaire, de Verlichting, de Weimarrepubliek, Sigmund Freud en Mozart. In 1990 kreeg hij de Dr A.H. Heinekenprijs voor geschiedenis.

Werken