Boek
Nederlands

De getuigenissen

Primo Levi (auteur)

De getuigenissen

Bundeling van de drie geschriften over Auschwitz van de joods-Italiaanse schrijver (1919-1987).
Bevat
Titel
De getuigenissen
Auteur
Primo Levi
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1999
614 p.
Aantekening
Vert. uit het Italiaans
ISBN
90-290-5963-X

Besprekingen

Bundeling van de drie geschriften over het werkkamp Auschwitz van de joods-Italiaanse schrijver (1919-1987). Allereerst het zeer bekende relaas van zijn impressies 'Is dit een mens' (eerder ook verschenen als 'Eens was ik een mens'; hier zonder de lange essay-appendix van 1976). Dan het verslag van zijn zwerftocht na het kamp en zijn terugkeer in Italië, 'Het respijt' (eerder verschenen als 'Het oponthoud', eerder ook gebundeld met 'Is dit een mens' verschenen). Ten slotte de iets moeilijker toegankelijke late essays over de morele verwording van onderdrukkers en slachtoffers in de kampen: 'De verdronkenen en de geredden' (verhelderend, met onder meer briefwisselingen; eerder ook afzonderlijk verschenen*). Het geheel is goed vertaald door Frida Vogels, met behoud van typische kampwoorden in het Duits. Kleine druk. Onlangs verscheen ook een bundeling van 'Alle verhalen'**.

Over Primo Levi

Primo Levi (Turijn, 31 juli 1919 – aldaar, 11 april 1987) was een Joods-Italiaans schrijver van korte verhalen, romans, essays en gedichten. Hij was ook scheikundige en een van de overlevenden van Auschwitz.

Leven

Levi was afkomstig uit een Joods middenklassengezin. Van een baby die vaak ziek was, groeide hij uit tot een levendige en pientere kleuter. Zijn ouders kregen twee jaar na zijn geboorte nog een tweede kind, Anna Maria, met wie hij zijn leven lang een warme band zou hebben. In zijn eerste schooljaren was Primo een geliefd kind. Dit veranderde naarmate hij ouder werd. Zijn kleine postuur, intelligentie en hekel aan sport waren enkele oorzaken waardoor Primo gepest werd. Bovendien keken klasgenoten op hem neer, omdat de familie Levi van Joodse afkomst was. Hoewel het gezin volledig geassimileerd was en de joodse wetten niet werden nageleefd – slechts de joodse feesten werden gevierd, niet uit religieuze overtuiging, maar om d…Lees verder op Wikipedia