Boek
Engels
Een jongen met speciale gaven die de wereld probeert te redden, wordt daardoor beroemd maar ondervindt ook veel tegenwerking.
Titel
Bewilderment
Auteur
Richard Powers 1957-
Taal
Engels
Uitgever
London: Hutchinson Heinemann, 2021
278 p.
ISBN
9781785152641 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Robin Byrne is negen jaar oud. Hij heeft problemen op school door zijn autistische gedrag. Hij neemt deel aan een psychologisch experiment waardoor hij rust vindt in zijn hoofd. Ook komt hij door het experiment in contact met zijn overleden moeder. Door zijn speciale gaven wordt hij beroemd, maar zijn enige doel is het redden van de aarde. Zijn vader steunt hem zoveel hij kan, maar het is vechten tegen de bierkaai. Vanaf het begin is dit boek boeiend. Er zijn steeds korte hoofdstukken, een aantal over een onbekende planeet, waar de hoofdpersoon zijn rust kan vinden. De autistische jongen wordt met zorgvuldigheid beschreven, met al zijn problemen. Er lijkt een aparte wereld te zijn voor de jongen. Het experiment helpt hem om zijn wereld aan te kunnen, ook al lijkt de ondergang niet te vermijden De afloop is zeer verrassend, en niet erg bevredigend. Een aanrader voor een boek dat anders is dan vele anderen, maar boeiend blijft.

Over Richard Powers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Phoebe

Richard Powers (Evanston, 18 juni 1957) is een Amerikaans schrijver. Hij staat erom bekend dat hij veel muzikale kennis, alsook wetenschappelijk georiënteerde elementen in zijn romans opneemt. In de jaren 80 leefde en werkte hij enige tijd in Nederland; daar schreef hij Prisoner's Dilemma en The Gold Bug Variations.

Powers heeft talrijke prijzen gekregen, waaronder een MacArthur Fellowship, de Lannan Literary Award, de James Fenimore Cooper Prijs en de John Dos Passos Prize; voor De echomaker kreeg hij de National Book Award.

Bibliografie

  • 1985 Three Farmers on Their Way to a Dance, in 1991 vertaald door Frank van Dixhoorn "Op weg naar een dansfeest"
  • 1988 Prisoner's Dilemma
  • 1991 The Gold Bug Variations, in 1993 in het Nederlands vertaald : De dubbele helix van het verlangen
  • 1993 Operation Wandering SoulLees verder op Wikipedia