Rijmsoep

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Vijftien rijmverhalen over allerlei helden: bekende sprookjesfiguren als Hans en Grietje, Ali Baba en Aladdin, maar ook een krokodil die naar de tandarts moet.
Titel
Rijmsoep
Auteur
Roald Dahl
Illustrator
Quentin Blake
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Rhyme stew
Uitgever
Baarn: De Fontein, 1990
79 p. : ill.
ISBN
90-261-0378-6

Andere formaten:

Besprekingen

De vijftien bekende hilarische rijmverhalen uit deze bundel zijn nu uitgegeven in een handzaam formaat. Veel van de no-nonsense rijmen zijn erg leuk voor kinderen, maar enkele seksueel getinte rijmen zijn meer afgestemd op volwassenen. Fraai zijn de lange sprookjesgedichten die doorspekt zijn met veel humor. Deze sprookjesrijmen zijn gebaseerd op bekende sprookjes als Hans en Grietje, Ali Baba en Aladin. Sommige rijmen laten zich goed voorlezen aan kinderen van de bovenbouw van het basisonderwijs. De lengte van de rijmen varieert van vier regels tot twaalf pagina’s. De unieke, humoristische zwart-witillustraties van Quentin Blake behoeven geen toelichting, voegen veel toe en vormen zo een onmiskenbare eenheid met de rijmen. Het rood met roze omslag is in de stijl van de reeks herdrukken van Dahls boeken. Voor kinderen vanaf ca. 11 jaar en volwassenen.

Rijmsoep

In dit boek figureren heel wat bekende figuren, die hun strepen al lang verdiend hebben in andere verhalen, sprookjes of vertellingen. Wie kent er niet het verhaal van ‘De nieuwe kleren van de keizer’ of ‘Ali Baba en de veertig rovers’? Roald Dahl zou Roald Dahl echter niet zijn als hij niet aan elk verhaal een bijzondere wending gaf. De basiselementen blijven behouden, maar vaak lopen ze net iets anders af of krijg je een heel andere invalshoek voorgeschoteld. In ‘De nieuwe kleren van de keizer’ gaat de keizer in zijn nieuwe pak skiën. Hij is, net zoals in het sprookje, uiteraard helemaal naakt. Al vlug is hij helemaal bevroren en jubelt het hele land blij: Nu zijn we eindelijk vorstvrij! Zo bewerkte Dahl nog een tiental verhalen. Hij zette ze op rijm en wisselde de verhalen vervolgens af met enkele nonsensgedichten. Quentin Blake is uiteraard ook weer van de partij. De illustraties passen perfect bij de sfeer en de tekst. Omdat de inhoud heel gevarieerd is, vaak bizar, maar ook g…Lees verder

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe een beetje sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een na…Lees verder op Wikipedia