Boek
Nederlands

Vulkanen

Robin Kerrod (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In korte hoofdstukken met veel gekleurde tekeningen en kleurenfoto's wordt verteld over vulkanen en aardbevingen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Vulkanen
Auteur
Robin Kerrod
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Volcanoes
Uitgever
Amsterdam: De Lantaarn, 2000
64 p. : ill.
Aantekening
Ondertitel op omslag : Een boek vol fascinerende feiten en projecten om zelf uit te voeren
ISBN
90-5426-064-5

Besprekingen

Dit deel uit de reeks 'Op zoek naar ...' kijkt naar de enorme krachten die vulkaanuitbarstingen en aardbevingen veroorzaken. Je leest over prehistorische vulkanen, uitbarstingen onder water en vulkanen op andere planeten. Ook beruchte aardbevingen en uitbarstingen zoals in Pompeji, Californië en Japan komen aan bod. De methoden die vulkanologen en seismologen gebruiken om te voorspellen waar en wanneer dergelijke natuurrampen zich zullen voordoen, worden vermeld en basisvormen van een aantal instrumenten kunnen nageknutseld worden. Makkelijk uit te voeren projecten/proefjes laten zien hoe magma in de aarde stroomt, hoe gevaarlijk vulkanische gassen zijn, hoe seismometers aardbevingen registreren enz.
Het boek is verzorgd en duidelijk, foto's en illustraties zijn relevant. Moeilijkere woorden worden achterin een woordenlijst verklaard. Een register laat toe om thematisch verschillende stukken bij elkaar te vinden. Een mooi en hedendaags werk over vulkanisme. Vanaf negen jaar. [Sven…Lees verder
In 30 hoofdstukken, met veel gekleurde tekeningen, diagrammen, kleurenfoto's, kaarten, etc., kadertjes met feiten en een aantal door kinderen uit te voeren proeven (hier projecten geheten) worden de verschillende aspecten van vulkanen en aardbevingen beschreven. Tekst en afbeeldingen zijn redelijk van niveau, de proeven zijn soms wel heel simpel. Met een verklarende woordenlijst en een register. Vanaf ca. 10 jaar.