Boek
Nederlands

Hoe alles moest beginnen

Thomas Verbogt (auteur)
+1
Hoe alles moest beginnen
×
Hoe alles moest beginnen Hoe alles moest beginnen

Hoe alles moest beginnen

Genre:
Titel
Hoe alles moest beginnen
Auteur
Thomas Verbogt
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2017
238 p.
ISBN
9789046822906 (hardback)

Besprekingen

Meester van de binnenwereld

Roman. Thomas Verbogt toont zich in zijn nieuwste roman net zo ingenieus en interessant als Julian Barnes in Alsof het voorbij is en Hoogteverschillen.

Een roman lang ben je, samen met de verteller Thomas die dat al zijn leven lang doet, naar Licia aan het verlangen, over haar aan het fantaseren, als helemaal aan het einde de grote schok komt. Licia bekent dan pas in Thomas Verbogts nieuwe roman, tijdens een bezoek aan haar ouderlijk huis, wat er gebeurd is in haar jonge jaren. Zelden kwam een bekentenis in de literatuur zo onverwacht, en werd die tegelijk zo uitgekiend gebracht.

Thomas is een dromer en zes jaar oud als hij tot hun beider grote geluk zijn buurmeisje Licia ontmoet. Zij is de eerste die hem echt ziet, waardoor hij beseft 'ik ben er', en ze beloven altijd bij elkaar te blijven. Maar als ze op het punt staan naar de middelbare school te gaan, vertrekt Licia plotseling met haar vader en diens nieuwe vrouw - Licia's moeder is overleden - naar Italië. 'Alles is afgelopen', zegt ze. Ze geraken uit elkaars zicht, maar niet bepaald uit elkaars hart. 'Sinds ze haar vertre…Lees verder

Verbogt kiest bekende, maar nog altijd vruchtbare thema's in roman over een kindervriendschap

In de passages waar de realiteit vervluchtigt, is de auteur op zijn best.

Herinnering, verbeelding, droom: dat wat niet in de fysieke werkelijkheid gebeurt, maar evengoed echt is, daar draait het om in het omvangrijke oeuvre van Thomas Verbogt. Zijn boeken gaan vaak over verloren liefdes, hunkering, een vluchtige kus waardoor een personage decennia later nog wordt achtervolgd.

Verbogt noemt het graag 'het verzonnen leven'. In dat leven achter de oogleden vertoeft hij liever dan in de zichtbare realiteit. Maar voor de schrijver is dat niet persé een vlucht. Een droom heb je toch zelf gezien, schrijft hij ergens, waarom zou dat minder echt zijn dan wat je ziet als je wakker bent? Leven en droom zijn gelijkwaardig.

In zijn nieuwe roman Hoe alles moest beginnen weeft Verbogt opnieuw een tapijt van imaginair draad. Na meer dan dertig romans heeft hij nog steeds niet alles over zijn thema gezegd, blijkt uit gloedvolle passages als deze:

'Een dichte mist van hitte - daaruit doemt ze op, nee, daar…Lees verder

Hoe alles moest beginnen

Eerste zin. Het park ruik ik al voordat ik het zie, een geur waarvan ik houd, het is de geur van de dag die nog maar kort geleden begonnen is, er zit licht in en beloftes.

Thomas is schrijver geworden omdat hij niet goed wist hoe te leven of hoe ergens bij te horen. In gedachten is hij al zijn hele leven bij Licia, het meisje dat zijn kindertijd kleur schonk. Geliefden waren ze, op hun manier, twee kinderen die wisten wat de poes dacht en wat de wind fluisterde. Alleen zij kenden de betekenis van het stromende rivierwater. ‘Alles wat gebeurt, gebeurt alleen maar omdat wij dat willen’, hielden ze elkaar voor en op hun negende ontdekten ze zelfs hoe volwassenen zoenen.

Maar dan komt de breuk. De moeder van Licia is gestorven en haar vader heeft iemand anders leren kennen, een Amerikaanse kunstenares die in Rome woont. Vader volgt zijn hart en zijn twaalfjarige dochter moet mee, maar elkaar echt verlaten zullen Licia en Thomas nooit. Kan je leven bepaald worden door iets wat nooit gebeurd is of door iemand die er niet meer is? In Hoe alles moest beginnen lezen we hoe de geliefden elkaar nog drie keer…Lees verder

De zestiger Thomas, schrijver, kijkt terug op zijn jeugd en zijn toenmalige vriendinnetje Licia. Samen waanden ze zich in een verzonnen tijd: een tweeling in wonderland die beseft dat de eerste liefde het diepst gaat. Maar de tijd vormt en vervormt en zorgt ervoor dat Thomas en Licia na een scheiding onherroepelijk uit elkaar groeien. Tijdens latere ontmoetingen, in Rome en Keulen, slaat de vervreemding toe. Wie is Licia, die in de financiële kant van de kunstwereld terechtkomt, geworden? Thomas komt voor raadsels te staan. Opeens lijkt ze iets te maken te hebben met links Duits terrorisme, opeens blijkt ze een muzikale dochter te hebben. Poëtische, wat ijle vertelling waarin vroeger en nu voortdurend vervloeien. Melancholiek verhaal van een oudere auteur die zijn jeugdliefde koestert maar die geen vat op haar krijgt. Poëtische, soms sentimentele vertelling over verloren tijden.

De puurheid van emoties

Thomas Verbogt, de meester van de herinneringen, over een levenslange liefde, van idylle tot berusting

Oordeel

Eenvoudige, oprechte stijl, direct gericht tot het hart

Een boek dat je leest reageert natuurlijk in belangrijke mate ook op de andere boeken die je er toevallig omheen leest. Toen ik me aan Thomas Verbogts 'Hoe alles moest beginnen' zette, had ik net Rob van Essens 'Winter in Amerika' met zijn verhulde bedoelingen gelezen. Daarnaast grasduinde ik alvast in de overdadige en heftige gebeurtenissen in Max Pams 'Leviathan of het hart in de steen' en genoot ik op de achtergrond, elke dag een paar hoofdstukjes mondjesmaat proevend, van de briljante stijl in Anthony Burgess' 'Machten der duisternis'. Niets van dat alles in het jongste boek van Verbogt, dat een wonder van eenvoud is. Als een 'Lied ohne Worte' van Mendelssohn tegenover het parelende, halsbrekende pianospel van Chopin en Liszt, een bosje veldbloemen temidden van zorgvuldig opgemaakte dure boeketten.

Thomas Verbogt is de meester van herinneringen en we…Lees verder

Over Thomas Verbogt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Calimero54

Thomas Verbogt (Nijmegen, 9 december 1952) is een Nederlands schrijver van vooral romans en verhalen.

Leven en werk

Hij doorliep het Canisiuscollege in Nijmegen en studeerde vervolgens Nederlandse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1979 verhuisde hij van Nijmegen naar Arnhem, waar hij zestien jaar woonde. In 1981 debuteerde hij met de verhalenbundel De feestavond. In 1995 vestigde hij zich in Amsterdam.

Verbogt is een veelzijdig schrijver: hij schrijft verhalen, romans, toneelstukken en cabaretteksten, onder andere voor Nilgün Yerli. Hij heeft columns in onder meer De Gelderlander en Propria Cures. In veel van zijn literaire werk, dat deels autobiografische elementen bevat, staat de thematiek van de herinnering centraal, waarbij de confrontatie met gebeurtenissen uit de jeugd zorgt voor een wending in het leven van de volwassene. Verbogts manier van vertellen is door critici 'filmi…Lees verder op Wikipedia