Livre
Néerlandais

De neergang van Madrid : roman

Eduardo Mendoza (auteur), Aline Glastra Van Loon (traducteur)
Aan de vooravond van de Spaanse Burgeroorlog raakt een Engelse kunstenaar in Madrid betrokken bij een extreem rechtse samenzwering.
Titre
De neergang van Madrid : roman
Auteur
Eduardo Mendoza
Traducteur
Aline Glastra Van Loon
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Riña de gatos : Madrid 1936
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2013
398 p.
ISBN
9789029087780 (paperback)

Commentaires

Een heerlijke, onvervalste Mendoza, dat is de indruk die je meteen al krijgt nadat je de eerste pagina’s van de roman hebt gelezen. En de schrijver maakt die verwachting waar. In De neergang van Madrid echoën de satirische humor die we kennen uit zijn Barcelona-trilogie rond de morsige detective annex dameskapper (overigens een verzameling die vorig jaar is uitgebreid met een vierde deel en dus trilogie af is), en de over elkaar heen buitelende gebeurtenissen uit De stad der wonderen. Plaats van handeling is Madrid, enkele maanden voordat de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) uitbreekt, en het verhaal is ditmaal geweven rond een doorgaans tamelijk saaie Engelse kunsthistoricus. Hoewel veel historische personages hun opwachting maken, onder wie de leider van de Spaanse Falange José Antonio Primo de Rivera en de latere dictator generaal Francisco Franco, vermeldt de schrijver in de opdracht expliciet dat deze roman een fabel, een verdichtsel is.
Anthony Whitelands, de E…Lire la suite
Roman over een Engelse kunsthistoricus die naar Madrid reist aan de vooravond van de Spaanse Burgeroorlog om een schilderij te taxeren dat in bezit van een adellijke familie is. Hij wordt meegetrokken in politieke intriges en amoureuze verwikkelingen en ontsnapt daarbij ternauwernood aan de dood. De Spaanse auteur (1943) werd in een klap wereldberoemd met 'De stad der Wonderen'. Na een periode van stilte verscheen in 2009 'De wonderbaarlijke reis' en in 2010 het nu vertaalde werk. Mendoza is een meesterverteller die humor en spanning moeiteloos weet te combineren. Zo ook in deze roman, waarin hij een turbulente tijd tot leven wekt met spionnen en politieke kopstukken, met een rijkdom aan historisch juiste details en couleur locale. Qua thema en setting verwant met C.J. Sansom`s 'Winter in Madrid' en 'Het bloed in onze aderen' van M. Bulnes. Een ideale roman voor een breed publiek in een soepele vertaling. Kleine druk.

À propos de Eduardo Mendoza

Eduardo Mendoza, né le 11 janvier 1943 à Barcelone, est un écrivain espagnol, considéré comme l'auteur le plus représentatif de sa génération. Il remporte le Prix Cervantes en 2016.

Biographie

Fils de magistrat, il suit sa scolarité dans un collège tenu par les frères Maristes. Après des études de droit, il étudie la sociologie à Londres entre 1966 et 1967. Il travaille comme avocat, mais en 1973 il part pour New York où il est traducteur à l'ONU.

Son premier roman paraît peu avant la mort de Franco et reçoit le Prix de la Critique. Centré sur la répression des anarchistes en Catalogne dans les années 1910, La Vérité sur l'affaire Savolta est publiée en 1975. Il faut dès lors noter l'importance qu'il revêt dans l'aspect littéraire puisque ce roman suppose un vrai changement dans l'art narratif espagnol. Avec ce roman on revie…En lire plus sur Wikipedia