Grands caractères
Néerlandais
Een jonge Noorse vrouw beschrijft haar eigen leven en dat van haar bijzondere familie in de jaren dertig in New York en in de jaren negentig in Oslo.
Titre
Voor je gaat slapen
Auteur
Linn Ullmann
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
For du sovner
Éditeur
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2000
356 p.
ISBN
90-5542-588-5

Commentaires

In deze debuutroman van de Noorse journaliste (1966), dochter van Liv Ullmann en Ingmar Bergman, beschrijft de 20-jarige ik-persoon Karin Blom (niet mooi maar vindingrijk) haar eigen leven en dat van haar bijzondere familie in de jaren '90 in Oslo en in de jaren '30 in New York. In de beschrijving van het huwelijk van Karins mooie zus Julie trekken de familieleden voorbij in een bonte stoet van diepzinnige levensverhalen, humoristische scenes, dialogen en een ongeordende aaneenschakeling van Karins herinneringen en dromen. Zo zijn er de geschifte moeder Anni, de succesvolle grootvader Ricard en de gehate tante Selma. De familiebanden blijken hoofdzakelijk gebaseerd te zijn op diepe eenzaamheid, angst, mislukte huwelijken en een intense zoektocht naar aandacht en bestendige liefde. De roman is als een fragmentarische puzzel en straalt een sterke stilistische onrust uit. Vage beelden van zwaarmoedigheid en vooral passiviteit blijven hangen. Een volgend boek van Ullmann zou best wat meer…Lire la suite

À propos de Linn Ullmann

CC BY-SA 3.0 - Image by Agnete Brun

Linn Ullmann, née le 9 août 1966 à Oslo, est une critique et romancière norvégienne.

Biographie

Fille du cinéaste Ingmar Bergman et de l'actrice Liv Ullmann, Linn Ullmann passe son enfance auprès de sa mère, d'Oslo jusqu'à New-York, où elle résidera durant douze ans. Elle apparaît brièvement dans le film réalisé par son père Sonate d'automne, dans lequel elle interprète la version rajeunie du personnage tenu par sa mère. Elle étudie la littérature anglaise à l'Université de New York.

Elle devient critique littéraire avant de publier son premier roman, Avant que tu ne t’endormes (Før du sovner), en 1998.

Son deuxième roman, Når jeg er hos deg (Vertiges), est publié en 2001 et le troisième, Miséricorde (Nåde), en 2002. Ce dernier roman lui vaut "The Reader’s Prize" et Miséricor…En lire plus sur Wikipedia