Livre
Néerlandais

Gustav en Anton

Rose Tremain (auteur), Anneke Bok (traducteur)
Titre
Gustav en Anton
Autre titre
Gustav & Anton
Auteur
Rose Tremain
Traducteur
Anneke Bok
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Gustav sonata
Éditeur
Amsterdam: De Geus, 2016
299 p.
ISBN
9789044538038 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Liefde tussen twee jongens

Roman. De meervoudig bekroonde Britse auteur Rose Termain beschrijft in Gustav & Anton de complexe vriendschap die vlak na WO II ontstaat tussen twee Zwitserse jongens. Een aangrijpend boek dat zich tussen de regels laat lezen.

Gustav Perle is 6 jaar als de even jonge Anton Zwiebel in zijn klas belandt. Het is 1948 in Matzlingen, een Zwitsers provincienest. 'Dit is je vriendje', zegt de juf tegen Gustav. En zo geschiedt. Meer zelfs, de jongens worden snel boezemvrienden.

Anton is de zoon van een joodse bankier uit Bern die naar Matzlingen overgeplaatst werd. Gustavs vader was politie-inspecteur in het stadje. Midden in de oorlog overleed hij aan een hartaanval. Gustavs moeder is allesbehalve opgetogen met de vriendschap van haar zoon met Anton. Hij is een jood, zegt ze stuurs. Gustav vraagt wat dat is, een jood. 'Ah', antwoordt zijn moeder. 'De joden zijn de mensen die tot je vaders dood hebben geleid toen hij ze probeerde te redden.'

Is hiermee de toon gezet? Zal het joodse thema - de ambivalente Zwitserse houding tegenover joodse vluchtelingen - Gustav & Anton van begin tot slot dooraderen? De Britse auteur Rose Tremain (1943) is veel te ge…Lire la suite

Een in armoede opgroeiende Zwitserse jongen ontwikkelt een levenslange vriendschap met een even oude, getalenteerde Joodse jongen, waarbij hun levens sterk verweven raken. Opgebouwd in drie delen, 65 jaar omvattend, met alwetende verteller. Getitelde en gedateerde hoofdstukken. Deel 1 bestrijkt de jaren 1947-1952 en vertelt de jeugdjaren. Deel 2 stapt terug naar 1937-1942, met de instroom van Joodse vluchtelingen. Het problematische huwelijk van de ouders van de centrale figuur en het morele dilemma van de vader is onderwerp. Deel 3 speelt van 1992-2002 en is de afronding van de thema's: zoeken naar geluk, verraad en levenslange onbaatzuchtige vriendschap. Zorgvuldig taalgebruik, levendige dialogen en beeldende couleur locale. De psychologische karaktertekeningen zijn empathisch. Gesitueerd in een Zwitsers dorp en in Davos. De Britse schrijfster (1943) werd meermalen bekroond.

À propos de Rose Tremain

Rose Tremain, née le 2 août 1943 à Londres, est une romancière britannique, lauréate du James Tait Black Memorial Prize, du Prix Orange pour la fiction, du Whitbread Book Award (aujourd'hui prix Costa) et, en France, du prix Femina étranger.

Deux de ses œuvres ont été adaptées à l'écran, l'une sous le titre Le Don du roi par Michael Hoffman en 1995 et l'autre, une nouvelle extraite de Les Ténèbres de Wallis Simpson, sous le titre Ricky par François Ozon en 2009.

Biographie

À l'université d'East Anglia, elle a été le professeur de Tracy Chevalier.

Elle est l'épouse du biographe Richard Holmes.

Distinctions

  • Commandeur de l'ordre de l'Empire britannique
  • Membre de la Royal Society of Literature
  • Prix Orange pour la fiction 2008, pour En lire plus sur Wikipedia