Grands caractères
Néerlandais

Zo vond ik haar

Rose Tremain (auteur)
Een jongen van dertien wordt in één zomer volwassen wanneer hij verliefd wordt op de 41-jarige Russische schrijfster van wie zijn moeder werk vertaalt.
Sujet
Puberteit
Sujet supplémentaire
Romantisch verhaal
Titre
Zo vond ik haar
Auteur
Rose Tremain
Langue
Néerlandais
Titre original
The way I found her
Éditeur
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2001
510 p.
ISBN
90-5542-693-8

Commentaires

Een vroegrijpe puber verblijft met zijn moeder in Parijs, waar zij in dienst is bij een Russische romanschrijfster als vertaalster. De jongen adoreert zijn moeders werkgeefster en is daarnaast bezeten van lezen, vooral 'Le Grand Meaulnes' en 'Misdaad en straf' spreken hem aan. Dan verdwijnt de Russische schrijfster op mysterieuze wijze en gaat de jongen op zoek naar haar. Hij vindt haar, maar de prijs die hij voor zijn ontdekking moet betalen is zó hoog, dat hij definitief zijn jeugd en onschuld verliest. Een boeiende en meeslepend geschreven roman, die een goed inzicht geeft in het gevoelsleven van de 13-jarige jongen. De schrijfster en de moeder zijn levensecht neergezet. De Engelse schrijster Rose Tremain (1943) doceert creatief schrijven aan een universiteit en publiceerde diverse romans, o.a. 'De gift van de koning' die verfilmd werd. Een aanrader voor velen.

À propos de Rose Tremain

Rose Tremain, née le 2 août 1943 à Londres, est une romancière britannique, lauréate du James Tait Black Memorial Prize, du Prix Orange pour la fiction, du Whitbread Book Award (aujourd'hui prix Costa) et, en France, du prix Femina étranger.

Deux de ses œuvres ont été adaptées à l'écran, l'une sous le titre Le Don du roi par Michael Hoffman en 1995 et l'autre, une nouvelle extraite de Les Ténèbres de Wallis Simpson, sous le titre Ricky par François Ozon en 2009.

Biographie

À l'université d'East Anglia, elle a été le professeur de Tracy Chevalier.

Elle est l'épouse du biographe Richard Holmes.

Distinctions

  • Commandeur de l'ordre de l'Empire britannique
  • Membre de la Royal Society of Literature
  • Prix Orange pour la fiction 2008, pour En lire plus sur Wikipedia