Livre
Néerlandais

De sprookjesverteller

Thé Tjong-Khing (auteur)

De sprookjesverteller

Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Elf bekende sprookjes, toegankelijk gemaakt voor jonge kinderen. Met prachtige, ingekleurde pentekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
De sprookjesverteller
Auteur
Thé Tjong-Khing
Langue
Néerlandais
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2007
112 p. : ill.
ISBN
9789025742256

Commentaires

Thé Tjong-Khing illustreert de laatste jaren wel vaker sprookjes, met name voor de bundels van Henri van Daele die bij Davidsfonds/Infodok verschenen. Eerder maakte hij ook al prenten bij de sprookjesbewerkingen van de Nederlander Jacques Vriens. Volgens de achterflap van De sprookjesverteller gaat er met dit boek "een grote wens van Khing in vervulling" ? nl. de wens om de sprookjes niet alleen te illustreren, maar ook te herschrijven, zodat ze geschikt zijn om voor te lezen aan kleuters.
De keuze van verhalen in De sprookjesverteller is niet meteen verrassend. Het zijn vooral de klassiekers die herverteld worden. De meeste zijn Grimmsprookjes als 'Sneeuwwitje', 'Doornroosje', 'Roodkapje', 'De kikkerprins', 'Hans en Grietje' en 'Vrouw Holle'; Charles Perrault en Hans Christian Andersen komen kort aan bod met respectievelijk 'Assepoester' en 'Klein Duimpje' en 'De nieuwe kleren van de keizer'. 'De gouden gans' en 'Koning Lijsterbaard' vormen iets minder typische aanvullingen, terw…Lire la suite
Lang, lang geleden. Zo beginnen de elf overbekende sprookjes die door de auteur en bovenal bekroond illustrator (een Zilveren Penseel en drie Gouden Penselen) vereenvoudigd zijn (qua woordgebruik) om voor te lezen aan kleuters. De moraal en de authenticiteit zijn in stand gebleven bij de sprookjes zoals De nieuw kleren van de keizer, Vrouw Holle, Assepoester, Koning Lijsterbaard en Klein Duimpje. Schitterend verzorgde uitgave met een mooie, overzichtelijke lay-out op glimmend wit papier. Per sprookje een of meer paginagrote en enkele kleinere ingekleurde penillustraties, sfeervol en goed passend bij de aard van de verhalen. Tevens is de eerste kapitaal van elk sprookje ingebed in een tekeningetje waarin een belangrijk voorwerp uit het sprookje zichtbaar is. Aansprekende omslagillustratie (snoephuisje uit Hans en Grietje). Een sprookjesboek zoals een sprookjesboek behoort te zijn. Voor kinderen vanaf ca. 4 jaar en ouderen die maar niet genoeg krijgen van de talloze onderhuidse wijsheden.

De sprookjesverteller

In 'De sprookjesverteller' toont meester-illustrator Thé Tjong-Khing dat hij nog meer kan met zijn pen dan tekenen. Het boek bevat elf klassieke sprookjes, waaronder Roodkapje, De nieuwe kleren van de keizer, Vrouw Holle, Hans en Grietje, enzovoort. Ze zijn op een levendige, gemakkelijk toegankelijke manier verteld, zonder het oubollige, bombastische taaltje eigen aan sprookjes. Thé Tjong-Khing slaagt daarmee in zijn opzet om oude sprookjes – met vaak te moeilijk taalgebruik – begrijpelijk te maken voor de allerkleinsten. Zoals het hoort, begint elk sprookje ‘lang, lang geleden’ of met ‘er was eens’ en eindigt het met een stukje moraal. Het boek is in spreektaal neergepend. Leuk is dat de auteur af en toe tussenkomt, de lezer aanspreekt en zijn eigen interpretatie of bedenkingen geeft. Dat maakt het voor de voorlezer wel erg gemakkelijk en de kinderen worden meteen bij het verhaal betrokken. Zalig gewoon! Een verzorgde uitgave op glanzend papier, uiteraard rijkelijk geïllustreerd door…Lire la suite